Stress

Mensen met stress ervaren vaak klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, gehaast zijn, negatieve gedachten, huilerig zijn, een overbelast gevoel of zijn sneller lichtgeraakt. We spreken over stress als het gaat over de door een individu waargenomen gevoelens die ontstaan als een draaglast de draagkracht dreigt te overschrijden.

Wanneer er in de maatschappij gesproken wordt over ‘last hebben van stress’ dan heeft men een situatie voor ogen waarbij de stressrespons zijn doel voorbijschiet. De gezonde (beschermende) stressreactie slaat om in een beschadigende reactie en ontaardt in een stres gerelateerd ziektebeeld. Dit kan gebeuren wanneer de bedreigende situatie blijft duren (te hoge verwachtingen, pesterijen, (v)echtscheiding) of zo intens is dat kan worden gesproken van een traumatische gebeurtenis. Denk daarbij aan het verliezen van iemand die dichtbij de persoon stond, mishandeling of misbruik. Een kortdurende, eenmalige gebeurtenis kan dus langdurige zichtbare maar vooral onzichtbare littekens achterlaten, die zich uiten in afwijkend gedrag en een verslechterende gezondheid.

Het stresssysteem geraakt uit balans: in plaats van te beschermen , wordt het organisme belast. Mensen kunnen zo ziek worden van stress. De gevolgen van stress kunnen dus zeker lichamelijk zijn: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, maagzweren of een verminderde weerstand. Daarnaast kunnen er ook gedrags- en gevoelsmatig veranderingen optreden: van concentratieproblemen, faalangst of woedebuien tot een angststoornis of depressie.

Wanneer er sprake is van stress dan is het belangrijk dat men dit herkent als waarschuwing van je lichaam dat men over zijn eigen grenzen aan het gaan is. Het is belangrijk om hier een nieuw evenwicht in te vinden.

Hoe nu verder?

Praten over stress is niet altijd gemakkelijk. Soms is het daarom fijn om eens de ervaringen van lotgenoten te lezen.

Indien u graag eens met mij contact heeft over uw klachten aarzel niet om contact op te nemen door middel van het invullen van het contactformulier of een telefoongesprek.

Is contact opnemen echter nog een stap te ver, lees dan eerst eens iets over mijn werkwijze