Coaching bij ruiters

Veel ruiters lopen tegen het probleem dat ze geen optimaal resultaat halen op een wedstrijd of tijdens een training. De oorzaak hiervan ligt zo mogelijk in het feit dat zij te zenuwachtig worden, het te goed willen doen, zich niet goed kunnen focussen, teveel bezig zijn met mogelijke uitslagen…. De ruiter lijkt op dat moment het gevoel van het rijden wat kwijt te zijn en verliest hierdoor de communicatie met het paard.

In de sportpsychologische sessies help ik de sporter om inzicht te krijgen in hun eigen mentale gesteldheid en leg ik uit hoe deze te controleren en zo mogelijk te veranderen. Daarnaast leg ik uit welk effect dit op het paard heeft en hoe je dan ook optimaal kan blijven communiceren met je paard.

Ik werk met hen rond thema’s als zelfvertrouwen, motivatie, het stellen van doelen en het bereiken en behouden van het optimale spanningsniveau.

Ik hanteer cognitieve gedragstherapie als basis voor mijn sessies. Dit is een kortdurende therapievorm waardoor dit een kleine investering vraagt in tijd en kosten voor de sporter en men toch snel verbetering ziet in de prestaties.