Getuigenissen

Olivier

Ongeveer een jaartje geleden liep mijn 16-jarige leventje zo stilletjes aan vast. Mijn schoolresultaten waren dik in orde maar ik was één en al stress en leefde precies niet meer zo voluit als vroeger. Het leven leek één grote overlevingsstrijd men ‘eet ‘of ‘gegeten’ werd. Ik wou dat ik mijn hoofd kon neerleggen en na een lange slaap kon ontwaken in een mooie, makkelijkere wereld. Mijn sociale leven verwelkte zoals de blaadjes van een bloem.  Bovendien bleef ik maar flauwe smoesjes verzinnen om te ontsnappen aan sociale activiteiten.

Mijn ouders stelden me voor om naar een psychologe te gaan die gespecialiseerd was in stress om me te leren omgaan met spanning. Psychologen deden me eerst denken aan een stel wereldvreemde grijsaards die je op zo’n leren bank leggen om daarna met een monotone stem te vragen wat er scheelt. Na zo een aantal sessies zou je dan een etiket op je hoofd geplakt krijgen met één of andere ingewikkelde Latijnse naam voor een (zware) geestelijke afwijking.

Geloof me, niets is echter minder waar! Een psycholoog/mental coach is als een soort vriend die je (op een wetenschappelijke onderbouwde wijze) raad geeft en tegen wie je ECHT ALLES kan vertellen. Het leukste van al is dat je niet veroordeeld wordt en zelf meester blijft over geest en lichaam.

Na een paar sessies ging het al wat beter met me. Ik leerde spanning te kanaliseren en al wat op me afkwam te relativeren. Toen kwam de ware oorzaak van mijn spanning boven! School kan vraagt veel van jongeren, maar het overgrote deel van mijn energie ging naar een innerlijke conflict. Ik ben homo maar wilde het niet accepteren voor mezelf. Dag in dag uit moest ik op school aanhoren dat ik ‘anders’ was en vooral niet tussen ‘de jongens’ hoorde. Het was een soort  geweldloos conflict dat zich in de schaduwen van mijn grote, witte glimlach afspeelde.

De psychologe bracht mijn leven in een stroomversnelling! Ik overwon hindernis na hindernis op een bijna schrikbarend tempo. In november 2012 begon  mijn eerste sessie bij de psycholoog en in juli 2013 had ik mijn laatste sessie. Tegen de zomer van 2013 was ik helemaal uitgeput maar voldaan als nooit tevoren.

Mocht iemand me een paar jaar geleden verteld hebben wie ik nu zou zijn, dan zou ik deze persoon straal in het gezicht uitlachen van ongeloof, maar enkele minuten later huilen van geluk…

Laura

Al gedurende mijn hele leven kamp ik met angsten, sinds een aantal jaren ook met een sociale angststoornis. Hiervoor ben ik ooit al eerder naar een psycholoog geweest en heb een assertiviteitscursus gevolgd, deze hebben echter niet veel geholpen. Bij Meinou heb ik op de eerste plaats iemand gevonden die goed naar me kon luisteren, vooral ‘actief luisteren’, daar is ze zeer sterk in. Ze zorgde ervoor dat ik mijn verhalen/gedachten vanuit een andere invalshoek kon bekijken wat echt nodig is om tot een andere manier van kijken te komen. Op de tweede plaats gaf ze me info, tips en oefeningen om met bepaalde situaties (anders) om te gaan en minder negatief te denken. Het is immers normaal dat je voor bepaalde situaties (wat meer) schrik hebt dan voor anderen. Anderen kunnen dit immers ook hebben, ook al is dit niet altijd even zichtbaar. Door naar mij te luisteren, te praten, mij nieuwe inzichten te geven en door oefeningen, heb ik mezelf meer leren accepteren zoals ik ben.

 

Ponymeisje

Deze zomer kwam ik bij Meinou terecht, ik had verschillende angsten, masker fobie, faalangst, wedstrijd stress met mijn pony. Deze angsten had ik al zeker vanaf mijn 3de jaar. Nu ben ik 12 en dankzij Meinou kan ik hier veel beter mee omgaan. Vooral het vaak blijven doen, zodat het een gewenning word.

Ook er thuis mee verder kunnen werken wat ik geleerd had over mijn angsten. Ik heb zelf pas een Halloween optocht samen met vriendinnen mee gedaan. Dat had ik hiervoor echt niet gedurfd.

Bedankt Meinou!!

Els

Ten einde raad kwam ik bij Meinou de Ruijter terecht. Ik kampte al een jaar met angsten maar niemand leek me te kunnen helpen. Laat staan begrijpen wat er in me om ging. Ik durfde gewoon niet meer buiten. Angst was mijn leven. Tot mijn mama een artikel las in de krant.

Zo kwam ik bij Meinou de Ruijter terecht. We begonnen in kleine stapjes. Ik moest alleen rond de vijver. We bouwden zo stilletjes aan op. Alleen in het dorp. Alleen op de trein. Alleen naar de stad. Ik leerde dat angst maar een gevoel is. En dat het geen reden is om iets niet te doen. Meinou heeft me goed op weg geholpen. En hoewel mijn leven zeker nog niet angstvrij is, heb ik er al wel beter mee leren leven.

Els

Christoph

Ik had problemen met contacten leggen en deze onderhouden. Ik ervoer angst wanneer ik in contact kwam meestal met leeftijdsgenoten, die ik niet 100% vertrouwde zoals familie.

Uit lessen leerde ik hoe angst veroorzaakt werd.’Problemen’ zoals rood worden, niets durven zeggen uit schrik om iets fout te zeggen enzoverder zijn symptomen van die angst. Meinou leerde me dat ik angst had voor deze symptomen en dat ik ze daardoor cultiveerde. Ze leerde me handige technieken en manieren om deze angst te controleren. Geleidelijk aan probeerde ik deze technieken toe te passen op mijn omgeving. Door gerichte observatie te bespreken werd ik mezelf bewuster van hoe eigenlijk communicatie werkte. Deze kennis zorgde ervoor dat ik opnieuw geruster werd in ‘sociale situaties’.

Het eindresultaat is dat ik automatismen maakte van handelingen waarvoor ik vroeger schrik had en ontliep zoals gesprekken aanknopen.

Christoph

Greet

Al enkele jaren heb ik bij verschillende therapeuten gesprekstherapie gevolgd. Het gaf me een groter inzicht in de systemen die in mij en rondom mij aan het werk waren en zijn.

Toch miste ik bij deze therapieën de doorschakeling naar het doen, hoe ga je met die inzichten aan het werk in je dagelijks leven. Vanuit die nood ben ik op zoek gegaan naar een concretere vorm van therapie en ben ik via internet jou terecht gekomen.

Je informatie vooraf, over wat de therapie inhield en hoe er gewerkt zou worden en je kordate aanpak van steeds sec op de dingen terug te komen, vond ik weliswaar confronterend voor mijzelf, maar ook heel heilzaam. Er was geen mogelijkheid om weer weg te zinken en mezelf te wentelen in zelfbeklag (hoe waar de reden voor dat zelfbeklag ook was) of me weg te steken achter mijn angst voor….

Het eigen leven in handen te moeten nemen, het heel bewust worden van gedachtefouten en het wegwerken ervan door alternatieve gedachten hebben mij een heel eind vooruitgeholpen.

Ik probeer nu steeds om mijn gedachten te baseren op ware feiten en erg attent te zijn op de subjectieve gedachten en daaraan verbonden rare gevoelens die me steeds onderuit halen. Mijn gevoelens worden daardoor positiever en waar, het leven lichter.

Greet

Lindsey

Dankzij Meinou heb ik mijn leven, mijn positiviteit, mijn vertrouwen, mijn zekerheid, mijn persoonlijkheid… helemaal terug. Simpele maar doeltreffende oefeningen en “hou-vast”-denkpatronen helpen je door een eventuele opstoot van je angst. De angst neemt met de tijd af en dan krijg je VRIJHEID terug, wat je al zo lang kwijt was!! Een aanrader!

Na veel dingen geprobeerd te hebben was dit een schot in de roos!

Niels

Na vijf jaar te leven in angst was ik gestopt te geloven dat ik ooit nog een normaal leven kon leiden. Tot ik bij Meinou de Ruijter terecht kwam.
Tijdens de eerste sessie kreeg ik inzicht in wat die angst nu precies was. Dit maakte dat ik terug greep kreeg op het angstgevoel, dat me voordien altijd overweldigde.
Daarna leerde ik allerlei trucjes om de dingen die ik niet (meer) durfde toch te doen. Op deze manier werden mijn angsten zo gebanaliseerd dat ze amper nog invloed uitoefenden op mijn leven. Na amper vier bijeenkomsten besloten we dat ik geen begeleiding meer nodig had.

Zeer veel mensen zitten met enorme angsten die ze op eigen kracht niet meer kunnen overwinnen. De hulpverlening waar ze terechtkomen, biedt meestal te weinig oplossingen, waardoor ze hun geloof verliezen. Wanneer ik zo iemand tegenkom, stuur ik hem meteen door naar Meinou de Ruijter, want met haar ervaring kan ze mensen in korte tijd echt van hun angsten afhelpen.

Niels

Zoe

Al bijna zes jaar voelde ik me niet goed in mijn vel; angstig, bang om ziek te worden, bang om dood te gaan.

Gedurende al die jaren ben ik op zoek gegaan naar iemand die me kon vertellen wat er met me aan de hand was. Alle dokters hadden me gezond verklaard maar toch had ik dagelijks last van allerlei ernstige lichamelijke klachten. Wat is er toch mis met me? Ik had het gevoel dat niemand me echt begreep en daarom me ook niet kon verder helpen. Ik leerde leven met mijn angsten en paste mijn levensstijl aan, aan hun wensen…(leven in een wereld vol paniek).

Via een vriendin kwam ik bij Meinou terecht. Ik dacht: de volgende die me urenlang uithoort, me nadien wat testjes laat doen en voila, opgelost.
Wat had ik het mis! Eindelijk iemand die weet wat ik voel, denk en iedere dag mee maak! Meinou heeft me mijn ogen geopend zonder me medicatie voor te schrijven of urenlange voorleessessies te houden.

Cognitieve gedragstherapie heeft mijn leven veranderd…Ik voel me goed!

Zoe