Meinou de Ruijter

Op mijn twintigste ging ik, Meinou de Ruijter, psychologie studeren aan de universiteit van Tilburg. Mijn droom was om de ‘zware gevallen’ te helpen.

Na een emotionele periode in mijn leven kwam ik zelf in de problemen. Tijdens een treinreis kreeg ik het gevoel dat ik flauwviel. Ik werd me bewust van mijn ademhaling, kreeg hartkloppingen en werd draaierig. Een angstaanjagende ervaring. Op dat moment wist ik niet dat het een paniekaanval was, maar ik was wel bang dat het weer zou gebeuren. En het gebeurde inderdaad vaker, zoals tijdens een autorit op de snelweg. De angst was hevig, maar ik kon geen kant op. Vanaf die dag paste ik mijn leven op mijn paniekaanvallen aan. Ik ging nergens meer heen. Enorm frustrerend, want ik was altijd zelfstandig.

Ik vond een cognitief gedragstherapeut die me uitlegde wat paniek precies is en die met me oefende in potentiële panieksituaties. Samen met haar leerde ik weer op mezelf te vertrouwen. De eerste keer weer op de trein was een hel. Maar ik hield me sterk. Dat gaf me echt een boost. Ik bleef oefenen, soms zelfs huilend. Maar wat was ik trots als het lukte! Vanaf toen ging het snel. Ik overwon mijn angsten en merkte dat ik weer mezelf werd.

Door die omslag werd ik gegrepen door het verschijnsel ‘angst’. Ik begon er alles over te lezen en de onderzoeken die ik vervolgens tijdens mijn studie nog moest doen heb ik allemaal op angst gericht. Zo ben ik afgestudeerd met een onderzoek naar angst bij kinderen met een autisme spectrum stoornis. Na mijn studie ben ik gaan samenwerken met andere psychologen die reeds rond angst werkte en vervolgens ben ik in 2007 mijn eigen praktijk begonnen. Deze ervaring heeft mij als persoon enorm veranderd. Ik ben hierdoor veel sterker geworden en heb mijn zwakte kunnen ombuigen tot iets krachtigs. Dit doel probeer ik ook voor mijn cliënten na te streven, omdat ik uit eigen ervaring weet dat het mogelijk is.