Over Psycholoog
Een psycholoog zou je kunnen zien als iemand die je kan helpen om de juiste richting van bepaalde situaties terug te vinden. Een psycholoog werkt, samen met jou, in een aantal sessies heel gericht aan bepaalde vooraf vastgestelde doelen. Het voordeel is hier dat de psycholoog de nodige ervaring en handvaten kan bieden om je tijdens dit traject te ondersteunen.
De problemen waar ik binnen psycholoog voornamelijk rond werk en waarin mijn specialisatie ligt zijn angsten, stress en burn-out.
Angststoornis
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zeventig procent van de mensen met een angststoornis daar niet of onvoldoende voor wordt behandeld. Hierdoor houden de problemen vaak jarenlang, zo niet een heel leven lang, stand. Deze problemen kunnen hoog oplopen en leiden tot alcoholisme, drugsverslaving, depressies en arbeidsongeschiktheid. Een onbehandelde angststoornis kan een van de meest ingrijpende aandoeningen zijn die ons kan overkomen.
Cognitieve gedragstherapie
Dat is buitengewoon triest, omdat angsten tegenwoordig heel goed te behandelen zijn. Keer op keer is gebleken dat de nieuwe vormen van cognitieve gedragstherapie zeer effectief zijn bij angststoornissen. Dergelijke behandelingen zijn niet gebaseerd op medicijnen en het duurt geen jaren voordat ze resultaat opleveren. Mensen knappen er vaak direct al aanzienlijk van op, en het lukt velen hun stoornis binnen een aantal maanden of zelfs weken na aanvang van de behandeling onder controle te krijgen. De meeste zijn in staat de verbeteringen de rest van hun leven vast te houden, door een verbeterd inzicht en door het toepassen van zelfhulpvaardigheden.
Stress & Burn-out
Stress is iets van alle tijden. Stress heb je nodig als mechanisme om te overleven. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich direct klaarmaakt om weg te vluchten of om het gevaar te gaan bevechten. Stress zet een hele reeks lichaamsfuncties in gang waardoor je lichaam optimaal klaar is voor de strijd of vlucht. Het moeilijke is echter dat er een verschil is tussen vroeger en nu. De stess van vroeger was voorbij zodra het gevaar (de tijger) weg was; die van nu (prestatiedruk) blijft.
Uit onderzoeksresultaten blijkt dan ook dat dit de nodige gevolgen heeft. Twaalf procent van de bezoeken aan de huisarts hebben met stress te maken. Daarnaast worden ongeveer per jaar 10.000 personen in ons land arbeidsongeschikt door stressklachten. Bij tweeëntwintig procent van deze groep hebben de klachten betrekking op burn-out. Ook bij deze klachten worden er zeer goede resultaten bereikt door middel van cognitieve gedragstherapie, want ook hier is een verbeterd inzicht en het aanleren en oefenen van zelfhulpvaardigheden uiterst belangrijk.