Burn-out

Burn-out is een uitputtingsreactie van zowel lichaam als geest op een lange periode van te hoge werkdruk. Bij burn-out is er sprake van klachten op verschillende gebieden.

Fysieke: slecht slapen, minder weerstand, hoofdpijn, opgejaagd gevoel, hartklopping, buikpijn, zwetende handen of hyperventileren.

Emotioneel: stemmingswisselingen, snel huilen, neerslachtig zijn en sneller geïrriteerd.

Cognitief: minder flexibel zijn, slechte concentratie/ vergeetachtig, jezelf minder betrokken voelen, piekeren en angsten.

Tenslotte zijn er ook de klachten op gedragsniveau. Deze bestaan uit: besluitloosheid, onzekerheid, onrust, lusteloos, terugtrekken, bazig gedrag, inefficiënt, meer zin in roken en drinken, weinig of juist veel eten en geen zin in seks.

Wanneer er sprake is van een burn-out dan is het belangrijk dat men dit herkent als waarschuwing van je lichaam dat men over zijn eigen grenzen aan het gaan is. Het is belangrijk om hier een nieuw evenwicht in te vinden.

Hoe nu verder?

Praten over een burn-out is niet altijd gemakkelijk. Soms is het daarom fijn om eens de ervaringen van lotgenoten te lezen.

Indien u graag eens met mij contact heeft over uw klachten aarzel niet om contact op te nemen door middel van het invullen van het contactformulier of een telefoongesprek.

Is contact opnemen echter nog een stap te ver, lees dan eerst eens iets over mijn werkwijze.