Skip to content Skip to footer

Werkwijze EMDR

Binnen mijn praktijk maak ik, indien gewenst, ook gebruik van EMDR. Vaak willen mensen hier wat meer over weten dus vandaar dat ik hier al eens wat uitleg geef. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandelmethode die wordt gebruikt om traumatische ervaringen en andere emotionele problemen te verwerken.

EMDR helpt je om nare herinneringen, negatieve overtuigingen en emotionele reacties die vastzitten in je brein te verwerken. Het uitgangspunt is dat traumatische gebeurtenissen niet goed verwerkt worden, waardoor ze als het ware “vast blijven zitten” in je geheugen. Hierdoor kunnen ze steeds opnieuw getriggerd worden, vaak met heftige emoties en fysieke reacties tot gevolg.

  1. Herinnering activeren:
    De therapeut vraagt je om een specifieke traumatische herinnering op te roepen en de daarbij behorende gedachten, beelden en emoties te benoemen.

  2. Bilaterale stimulatie:
    Tegelijkertijd word je afgeleid met een vorm van bilaterale stimulatie, zoals het volgen van de vingers van de therapeut met je ogen, tikjes op je handen, of geluiden in afwisselende oren.

  3. Verwerking:
    Deze afleiding lijkt het brein te helpen om de herinnering anders te verwerken. De emoties en gedachten die met de herinnering verbonden zijn, worden vaak minder intens en voelen minder overweldigend.

Het proces wordt herhaald totdat de herinnering geen sterke emotionele lading meer heeft.

  1. Effectief bij trauma’s en PTSS:
    EMDR is wetenschappelijk bewezen effectief bij de behandeling van traumagerelateerde klachten. Het wordt vaak gebruikt bij mensen die:
    • Eenmalige trauma’s hebben meegemaakt (bijvoorbeeld een ongeluk of een overval).
    • Complex trauma hebben (bijvoorbeeld langdurige mishandeling of verwaarlozing).
  2. Snelle resultaten:
    In vergelijking met andere vormen van therapie kan EMDR relatief snel verlichting bieden, vaak al na enkele sessies. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die vastzitten in heftige emoties.
  3. Brede toepasbaarheid:
    Hoewel het oorspronkelijk werd ontwikkeld voor trauma, wordt EMDR tegenwoordig ook toegepast bij andere klachten, zoals:
    • Angststoornissen (fobieën, paniekaanvallen).
    • Depressie.
    • Rouw en verlies.
    • Negatief zelfbeeld.
    • Burn-out.
  4. Geen uitgebreide gesprekken nodig:
    Bij EMDR ligt de focus op het verwerken van herinneringen, zonder dat je ze steeds uitgebreid hoeft te bespreken. Dit kan een voordeel zijn als praten over het trauma moeilijk of pijnlijk is.
  5. Langdurige effecten:
    EMDR richt zich niet alleen op symptoombestrijding, maar op het verwerken van de kern van het probleem. Veel mensen ervaren blijvende verbetering na de behandeling.

EMDR kan een goede keuze zijn als je last hebt van:

  • Herbelevingen, nachtmerries of flashbacks.
  • Aanhoudende angst of stress gerelateerd aan een bepaalde gebeurtenis.
  • Gevoelens van vastzitten of overweldigd zijn door herinneringen.
  • Problemen waarbij traditionele gesprekstherapie onvoldoende helpt.
Getuigenissen

Wat mijn klanten zeggen

Mocht iemand me een paar jaar geleden verteld hebben wie ik nu zou zijn, dan zou ik deze persoon straal in het gezicht uitlachen van ongeloof, maar enkele minuten later huilen van geluk….

Olivier

Meinou de Ruijter kan met haar ervaring mensen in korte tijd echt van hun angsten afhelpen.

Niels

Meinou heeft me mijn ogen geopend zonder me medicatie voor te schrijven of urenlange voorleessessies te houden.

Zoe