Angststoornissen

In veel gevallen is het normaal om vrees en angst te ervaren. Deze emoties zorgen ervoor dat wij kunnen overleven en uit de problemen blijven. Wanneer echter het dagelijks functioneren wordt belemmerd en men gaat lijden onder de ervaren angsten dan is er mogelijk sprake van een angststoornis.

Angststoornissen worden over het algemeen ingedeeld in zes categorieën, die elk een eigen groep symptomen hebben. Alle zes komen ze voort uit hetzelfde overlevingsinstinct. En hoewel ze allemaal een andere benaming hebben gekregen, zijn het niet zozeer afzonderlijke stoornissen, maar eerder verschillende uitingsvormen van onze angst rond verschillende voorwerpen of situaties. Mensen met een van deze stoornissen hebben er vaak meer dan een. Maar alle stoornissen hebben wel hun eigen kenmerken en problemen, wat betekent dat de technieken die we gebruiken om ze te behandelen per stoornis iets verschillen.

Naast deze 6 meest voorkomende angststoornissen zijn er ook angststoornissen die minder bekend zijn zoals hypochondrie of emetofobie.

De meeste angststoornissen gaan gepaard met depressie. Dit wordt ook wel een co-morbide depressie genoemd. Vaak zien we dan ook dat wanneer de angststoornis met goed resultaat wordt behandeld dat de depressieklachten vanzelf verdwijnen.

Wanneer er sprake is van angsten dan is het belangrijk dat men dit herkent als waarschuwing van je lichaam dat men over zijn eigen grenzen aan het gaan is. Het is belangrijk om hier een nieuw evenwicht in te vinden.

Hoe nu verder?

Praten over een angsten is niet altijd gemakkelijk. Soms is het daarom fijn om eens de ervaringen van lotgenoten te lezen.

Indien u graag eens met mij contact heeft over uw klachten aarzel niet om contact op te nemen door middel van het invullen van het contactformulier of een telefoongesprek.

Is contact opnemen echter nog een stap te ver, lees dan eerst eens iets over mijn werkwijze